0

Diaspora – Facebookin tappaja?

20.12.2010, aihe: muut

Diaspora verkkoyhteisöstä on kaavailtu Facebookin tappajaa. Onko paremmalla yksityisyyden suojalla mainostetusta Diaspora -palvelusta todella uhkaamaan Facebook -palvelun voittokulkua sosiaalisessa mediassa?

Tällä hetkellä Diaspora on rajoitetussa testikäytössä. Ideana on, että käyttäjän yksityisyyden suoja on tiukempi ja käyttäjälle annetaan paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mitä tietoja itsestään jakaa.

Palvelussa ystävät ryhmitellään esim. työ- ja perhekontakteihin Diaspora ryhmiin (Aspects). Tämä luo perustan, jonka avulla on helpompi valita mitkä tilapäivitykset, valokuvat, linkit ja viestit näkyvät millekin käyttäjäryhmälle. Tämä sama on mahdollista tehdä Facebookissa, mutta vaatii hieman enemmän perehtymistä palvelun asetuksiin. Päivitykset voi kopioida Diasporasta myös Twitteriin tai Facebookiin.

Palvelusta löytyy myös tuki valokuville ja niiden lisääminen on kätevää Facebook-tyyliin.

Uutisvirta puuttuu

Ainakin toistaiseksi Diasporasta puuttuu kuitenkin uutisvirta (news feed), joka Facebookissa antaa kätevästi ja nopeasti kokonaiskuvan keskeisistä tapahtumista omien ystävien, sivujen, ryhmien ja sovellusten joukossa. Toisin sanoen ystävien tilapäivityksiä tai valokuvia joutuu varta vasten käydä tarkastelemasta ystävän profiilisivulta.

Ulkoasu on vielä varsin askeettinen ja toiminallisuuksia on vähän. Diaspora -palvelun kehitys on kuitenkin vasta alussa. Aika tulee näyttämään mahtuuko maailmaan toista ’facebookia’. Yksi asia on kuitenkin varma, Diasporan pitää pystyä tarjoamaan paremman yksityisyyden suojan lisäksi muita erinomaisia ideoita, ennen kuin suuret käyttäjämassat ovat valmiita aloittamaan palvelun käyttämisen – saati korvaamaan Facebookin Diaspora -palvelulla.

Diaspora kutsu

Diaspora kutsu (Diaspora invite) voit halutessasi tilata täältä. Saat Diaspora kutsun, kun kehittäjät kutsuvat taas lisää käyttäjiä kokeilemaan palvelua. Diaspora kutsuja jakavat myös jo palveluun liittyneet käyttäjät. Tyypillisesti he saavat viisi uutta Diaspora kutsua (Diaspora invite), jotka he voivat lähettää ystävilleen.

Kommentoi